Naše recepty na stretnutia

 

TORTA TRI ČOKOLÁDY (trojfarebný koláč)

 

  • IINGREDIENCIE

100 g. piškót alebo keksov

150 g. horkej čokolády

150 g. mliečnej čokolády

150 g. bielej čokolády

600 ml smotany na varenie (Na jednu plnku potrebujeme 200 ml)

900 ml plnotučného mlieka (Na jednu plnku potrebujeme 300 ml)

50 ml masla

3 vrecká želatíny v prášku na varenie (Na jednu plnku potrebujeme jedno vrecko)

  • POSTUP

Nepečené cesto

Keksy podrvíme pomocou robota alebo ak chceme ručne v rámci terapie. Nahrubo ich polámeme do misky s okrúhlym dnom a tĺčikom búchame až na prach. Druhý spôsob je menej násilný - nalámané keksy vložíme do hrubšieho mikroténového vrecka a potom opačným koncom do ďalšieho. Položíme na pracovnú dosku a prechádzame po ňom kuchynským valčekom. Občas si oddýchneme a trošku aj povaľkáme. Podrvené keksy spojíme roztopeným maslom tak, aby vznikla mokrá mrvenička. Túto potom natlačíme na spodok.

Plnky

Želatínu nasypeme do nádoby so 100 ml mlieka a necháme ju nabobnať. Potom uvaríme smotanu so zvyškom mlieka tak, aby neprešla varom. Keď je dostatočne teplá, pridáme čokoládu a miešame, kým sa neroztopí. Nakoniec do teplej zmesy smotany, čokolády a mlieka pridáme želatínu. Plnku ohrievame na sporáku dve minúty za stáleho miešania. Takto nachystanú plnku vylejeme do nádoby s nepečeným cestom a vložíme do chladničky.

Tento postup opakujeme pri ďalších dvoch plniek. Treba si však dať pozor, aby predchádzajúca plnka v nádobe bola dostatočne stuhnutá.

Koláč pred podávaním necháme tuhnúť v chladničke počas celej noci.

 

 

Quiche (kiš) so slaninkou a datlami

Suroviny


Na cesto:

250 gr

hladká múka

125 gr

maslo

1 ks

vajce

soľ

Na plnku:

250 ml

smotana na varenie

3 ks

vajce

 

muškatový orech

slanina

datle

cibuľa

 

 

Postup prípravy
1
Múku si vysupeme na pracovnú dosku, do stredu vyklepneme vajíčko, posolíme a premiešame. Pridáme mierne zmäknuté maslo a rukami vypracujeme vláčne cesto. Keď je pekne hladké, dáme ho do fólie a uložíme na chvíľu do chladničky (niekde som čítala, že ho dávajú do chladu až na tri hodiny. Skúšala som aj to, ale bolo tuhé až príliš a dosť sa mi lámalo). Rúru predhrejeme na 180 °C.
2
Po schladení a rozvaľkaní vystelieme cestom dno i boky zapekacej nádoby, najlepšie okrúh lej, nie veľmi vysokej. Dobre popicháme vidličkou a predpečieme po dobu asi 12 minút.
3
Cesto vyberieme z rúry a pokiaľ trochu vychladne, pripravíme si "náplň". Ja som si osmahla do sklovita cibuľku s jemne nasekanou slaninkou a keď som panvicu stiahla z platne, tak som pridala ešte krájané datle. Môžeme podľa ľubovôle okoreniť, prípadne pridať trochu muškátového orieška. V mise zozmiešame vajíčka so smotanou. Ak máte potrebu soliť, tak veľmi opatrne - slanina urobi svoje, treba na to pamätať. Pridáme zmes z panvice a vylejeme na korpus.
4
Vložíme do rúry a pečieme do zlatista cca 30 minút.